Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Терминологичен речник на къдравото момиче Част 1, термини които се използват за различни методи и техники за оформяне и грижа на къдриците

1.Accordion Technique--Wash n’ Go -техника акордеон за създаване на добре оформени, силно дефинирани къдрици; това се постига, докато накланяте главата с мокра коса, след това нанесете крем за къдрици/гел за къдрици, след това поставете косата в дланта и натиснете към скалпа.

2.Baggy Method / Методът с шапката - нанесете балсам или маска и поставете върху косата найлонова шапка за баня, за да уловите топлината на тялото си. Така ускорявате абсорбцията на продукта в кутикулите на косата. Методът също помага за намаляване на начупванията, нацепените върхове и сухотата.

3.Clumping / Групиране - случва се, когато кичури коса се събират заедно ("в група"), за да оформят по-големи, дебели къдрици или намотки.

4.Crunch - втвърдяване, което се усеща по къдриците след нанасяне на някои стилизанти.

5.Fluff / Придаване на пухкав вид (Пухване) - използване на пръсти или стайлинг гребен за придаване на обем и форма на естествената коса. Обикновено за целта се използва афро гребен.

6.LOC Method - Методът LOC е хидратираща техника на наслояване, която показва последователността за нанасяне на продукти върху косата:
L - Leave-in conditioner (или liquid /течност) обикновено мист, вода или балсам без отмиване. O - oil добавя се масло/олио за заключване на влагата. C - завършва се с крем за оформяне на къдрици или гел(желе). Препоръчва се за много сухи и увредени коси. 

7.LCO Method – Методът LCO е техника на наслояване, която показва последователността за нанасяне на продукти върху косата: L - Leave-in conditioner (или liquid /течност) обикновено мист, вода или балсам без отмиване. C - завършва се с крем за оформяне на къдрици. O - oil добавя се масло/олио за заключване на влагата. Най-често този метод се отразява добре на коса с ниска порьозност.

8.Pineapple / Ананас - Метод Ананас е нежно събиране на косата на върха на главата, за да се запазят къдриците и през следващите дни следизмиване.

9.Plopping Мethod / Плопинг - методът представлява увиване на мокра коса в микрофибърна/памучна кърпа или памучна тениска, с цел абсорбиране на излишната вода от косата и/или на излишното количество стилизиращи продукти. Plopping методът се извършва след почистване, кондициониране и/или нанасяне на обилно количество стилизиращ гел или крем. Това е метод за дефиниране на къдриците при изсушаването на косата. Плопингът може да трае от 5 до 30 минути.

10.Scrunching - внимателно стискане на косата от върха към корените с цел "счупване" твърдостта на гела, популярно е и като "scrunch out the crunch".

11. Shedding / Падане на коса - когато при сресване косата запълва четката или гребена ви с много косъмчета. Могат да се пролеят/отскубнат до 200 косъма на ден, дори повече - в зависимост от нивото на стрес и здравословното ви състояние. Когато косата не се манипулира за определен период от време, може да имате по-голям брой загубени косми. Например, къдравата коса не се сресва на сухо, т.е. в дните между измиванията не се манипулира, затова е възможно в деня на следващото измиване да ви се стори, че има повече паднала коса.

12.Wash Day / Ден за измиване на косата - ден от седмицата, в който миете косата си. Това е решаващата част от поддържането на чиста коса, предотвратяване на заплитания и матиране. Процесът включва разплитане, измиване, стилизиране и използване на продукти за максимално овлажняване, и блясък.

13. WnG /Wash n’ Go/- сравнително бързо и лесно оформяне на коса. Върху чиста и кондиционирана коса, къдриците/намотките се дефинират с гел или стилизиращ крем, а след това се оставят да изсъхнат на въздух.

14.Squish to condish - Това е техника за къдрави коси, предназначена за придаване и задържане на влага с помощта на балсам и вода. Най-просто казано, това е метод да извлечете максимума от вашия балсам и да се уверите, че той подхранва правилно, като прониква дълбоко в кутикулата на косъма. Подходяща е за всички типове къдрава коса които смятат , че косата им трудно задържа влагата. Ако търсите начин да овлажнявате, без да утежнявате косата си, тогава това е перфектната техника.

15. Deep treatment once a week - Дълбоко кондициониране е  предназначено за хидратиране и омекотяване на косата, Дълбокото кондициониране предотвратява сухотата и накъсването също помага за подобряване на еластичността на косата, като възстановява влагата, което позволява на косата да се противопостави по-добре на разтягане и напрежение.

16.Pre-Poo е процес, който човек прави, за да подготви косата преди измиване с шампоан и представлява обработка на косата с масло или балсам. Pre-poo осигурява на косата ви защитен слой срещу сурови химически шампоани, които могат да отстранят влагата на косата 

Pre-Poo работи добре за коса с ниска порьозност, тъй като помага да се заключи влагата и да се предпази косата от отстраняващите ефекти на шампоана.

17. No Poo - Съкратено от „no shampoo“  алтернативен метод за миене на косата без използването на традиционен шампоан. Co-washing методът е част от No-Poo тренда и е вид No-Poo.

18. Основния Метод Curly Girl е начин да постигнете естествено красиви, здрави и силни къдрици. Оптимално поддържане на естествените къдрици, така че те да са силни и да останат такива. Използват се само 2 продукта Co Wash  и Гел( Желе)
Целта е да получите лъскави и отскачащи естествени къдрици, без да използвате продукти с вредни за косата съставки, използвайки натурална козметика за косата си.