Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Как да изберем подходящия шампоан 

Определете типа на вашия скалп !

Преди да изберете шампоан трябва да знаете какво прави той, как се използва и как това е свързано с типа на вашия скалп и коса. Предназначението на шампоана е да почисти косата и скалпа от мръсотията, омазняването и използваните продукти за коса. Въпреки, че е общоприето да се мисли за шампоана като средство за почистване на косата, всъщност е по-важно да имаме предвид типа на скалпа когато избираме шампоан.

Моето златно правило е: шампоанът трябва да се избира спрямо състоянието на скалпа, а балсамът – спрямо състоянието на косата. Тоест ако скалпът ви е мазен, а краищата на косата сухи (което е често срещан проблем), трябва да изберете шампоан за мазен скалп и балсам за суха коса. Защо? Защото, както при лицето, третирането на омазняването (независимо дали то е прекомерно, твърде малко или някъде по средата) започва с правилното почистване. Нормализирането на хидратацията в косата може да се постигне чрез избора на правилния балсам.

1. Съвети за шампоани за мазен скалп

Ако скалпът ви е мазен, най-вероятно сте използвали десетки шампоани без никакъв резултат. Изпробвали сте всичко, от ежедневното миене на косата (понякога и два пъти дневно) до миенето на косата възможно най-рядко, за да контролирате омазняването. Мазният скалп може да причини неприятно чувство на неудобство. Ето какво да търсите и какво да избягвате когато избирате шампоан за мазна коса:

Избягвайте шампоани, които са хидратиращи, подхранващи, изглаждащи или за къдрава коса. Тези шампоани добавят твърде много овлажняване на така или иначе мазния скалп.
Търсете шампоани, на етикетите на които пише за обем, подсилващ или балансиращ. Тези продукти са по-малко овлажняващи и по-ефективни за премахване на прекомерното омазняване.
Ежедневен пречистващ шампоан може да е много полезен за много мазен скалп, но внимавайте да не изсушите прекалено много скалпа си. Прекаленото изсушаване води до производство на още повече себум и съответно повече омазняване.
Пробвайте силно пречистващ шампоан когато скалпът ви е прекалено мазен.
Уверете се, че шампоанът, който избирате за мазен скалп няма да увреди боята ви (ако боядисвате косата си).
Отделете повече време за втриването на шампоана в косата, за да отстраните добре омазняването. Изплакнете много старателно.
След измиване с шампоан, избягвайте да втривате балсама в скалпа. Нанасяйте балсама само в краищата или до средата на косата. Изплаквайте добре.

2. Съвети за шампоан за сух скалп

Когато скалпът ви е сух, сърби ви или се бели на люспи, избирането на правилния шампоан е първото решение за избягване на неприятни или дори излагащи ситуации, в които можете да попаднете. Важно е да изберете шампоан, който не изсушава допълнително вече сухия скалп. Тези съвети ще са ви от полза:

Избягвайте подсилващи, укрепващи шампоани и шампоани за обем. Тези шампоани могат да премахнат овлажняването, което е нужно на сухия скалп.
Ако скалпът ви е малко сух и нямате сърбеж или лющене, може да избирате шампоани, които казват, че са подхранващи, хидратиращи, изглаждащи или за къдрава коса (ако имате къдрава коса). Тези продукти овлажняват и могат да бъдат полезни за сух скалп.
Ако скалпът ви е много сух, имате сърбеж и лющене търсете шампоани, които са специално за сух скалп. Съставки като ментол и чаено дърво могат да бъдат от полза.
Избягвайте шампоани, които съдържат сулфати, тъй като те изсушават много.
И когато скалпът ви е сух е много важно да измивате косата си правилно за най-добри резултати.

by #Beauty #House