Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Защо не трябва да спим с мокра коса ?

Спането с мокра коса е вредно за цялостното здраве.

Освен проблемите, които причинява на косъма и скалпа, заспиването с мокра коса е вредно и за цялостното здравословно състояние. Проучвания показват, че може да причини синусово главоболие, болки във врата и раменете. Други изследвания пък намират връзка със заспиването с мокра коса и спадането на имунитета. 

Всъщност тялото губи около 50% от телесната си топлина през главата. Не е трудно да се направи връзката между мократа глава и простудата.

Ето и последиците за косата и кожата след заспиване с мокра коса :

1. Косата се накъсва по-лесно

Мократа коса е уязвима. От триенето в калъфката, в пижамата или притискането с рамо е много по-вероятно да отслабите корените и дори да я накъсате. Това не само ще увреди вида ѝ, но и дори може да отслаби корените, което да причини леки форми на косопад.

2. Трудно се оформя

Ако заспите с мокра коса, на другия ден ще трябва да отделите много повече време да я стилизирате. Ще ви трябва много повече козметика, която също оставя своя отпечатък върху здравето на косъма. Когато изсъхне, косата придобива определена форма и "внасянето на ред" след това е времеемко занимание. Особено трудно е подреждането на пътя.

Затова измийте косата поне 3 часа преди лягане. Така ще е по-малко влажна и само няколко минути със сешоар ще са достатъчно поне да оформите пътя и формата ѝ.

3. Възглавницата се превръща в развъдник за бактерии

Заспиването с мокра коса се отразява не само на външния ѝ вид. Влагата се просмуква през калъфката във възглавницата. В комбинация с топлината, която отделяте, мястото се превръща в развъдник на бактерии. Това може да увреди не само косата, но и кожата на лицето, шията, раменете и деколтето и да се появят пъпки и дори възпаление. За съжаление, смяната на калъфката едва ли ще реши проблема, защото влагата се пропива в самата възглавница.

4. Води до поява на пърхот

Когато легнете с влажни коса и скалп, е много вероятно да се образува пърхот. Ако скалпът остане влажен дълго време и се затопли върху калъфката, ще се развият гъбички. Лекуването на пърхот, причинен от гъбички често е доста продължително и понякога дори изисква специални медицински шампоани, след консултация с дерматолог.

5. Косата се изтощава.

Когато заспите с мокра коса, не само влагата, но и естествените мазнини се  абсорбират от калъфката. Вече споменахме за бактериите, но липсата на естествени мазнини прави косата по-суха и изтощена. Ако се случва прекалено често, ще доведе до поява на цъфтежи и накъсване.

6. Не връзвайте мократа коса

Често се случва да вържете или сплетете мокра коса, преди лягане с мисълта, че няма да се заплете толкова, докато спите. Всъщност е точно обратното. Първо сплетената или вързана мокра коса ще изсъхне по-бавно или няма да изсъхне въобще. Това ще остави скалпа влажен, което може да доведе до поява на пърхотВторо мократа коса е по-уязвима. Връзването или сплитането на плитка причинява напрежение в корените и косъма. Може да доведе до косопад и накъсване. Трето сплитането или връзването на мокра коса ще доведе до изсъхването ѝ в странна форма - там, където е била пречупена от плитката и/или ластика. Привеждането ѝ в друг вид би отнело много време и усилия.

►Какво е правилното третиране на мократа коса? Тук хората, които смятат сешоара за вреден и го избягват, са за учудване. Ако е дошло време за лягане, а косата ви е още влажна, изсушете я с него. Ако не, ето какво трябва да направите:

- Най-добре е да попиете влагата от косата с кърпа веднага след къпането. Попийте колкото може повече от влагата в косата, преди да я допрете до възглавницата.

- Използвайте дифузера на сешоара или нежно попийте влагата с памучна тениска.

- Спете на копринена или сатенена калъфка за възглавница. Тя е по-слабо абразивна от памучната и косата няма да се начупи през нощта.

- Ако косата е дълга, внимателно я изцедете с извиване и я сплетете, без да я стягате с фиби и ластици.

- Използвайте кондиционер, за да запази косата ви естествената си влага.

- Не навивайте косата на кок, когато спите. Той я задържа мокра и загрява главата. А човек трябва да спи на хладно.

- Не сплитайте косата на плитка, за да изсъхне по-бързо.

- Къпете се по-рано през деня, за да може косата да изсъхне хубаво преди да си легнете.