Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Мазен скалп - Мазна коса

МАЗЕН СКАЛП

Причини за мазен скалп и как да разрешим проблема ?

От всички проблеми, които имаме с косата си, най-голямото предизвикателство може би е свръхпроизводството на себум (секрет, който произвеждат мастните жлези), което прави косата да изглежда мазна и без блясък

Мазните коси са тежки, нямат обем и обикновено лъщят, особено в корените. Една от причините се намира точно под скалпа във фоликула на всеки косъм. Мастните жлези играят важна роля за поддържането на кожата и косата хидратирана и защитена. Тези жлези се срещат по цялото тяло с изключение на ръцете и стъпалата на краката. Излишъкът от себум се натрупва в корените и това придава този „мазно лъщящ“ вид. Тежка и права, косата често се дели на кичури и изглежда мръсна, тъй като себумът хваща праха от въздуха и той прониква лесно в косата.

Други причини са : Наследственост, нездравословно хранене, стрес , хормонален дисбаланс,използване на неподходяща прекалено агресивна козметика.

Една от най-големите грешки, които хората с мазна коса правят е да мият косата си възможно най-често, за да се отърват от омазняването на косата и да почистят скалпа.Но така положението може да се усложни. Възможно е мазната коса да е съчетана с пърхот  тогава може да става дума за кожно заболяване като себореен дерматит, което трябва да се прегледа и третира от лекар, защото то може да е признак и за много сериозни заболявания.

Как да се отървем от мазната коса ? 

 Преди всичко трябва да се убедите, че причината за мазната коса не е заболяване. След като сте отхвърлили този вариант има много продукти и корекции в начина на живот, които могат да помогнат

На първо място : Променете храненето си и приемайте повече вода .Колкото повече е хидратирано тялото толкова по добре е за косата.Спазвайте балансирана диета бедна на мазнини и богата на плодове, зеленчуци , нискомаслени храни. Спортувайте! Не се притеснявайте да се задъхате или сърцебиенето ви да се учести. Напротив! Редовната спортна активност подобрява кръвообращението, а когато до клетките достига повече кислород се подобрява общото състояние на тялото, а това включва и здравето на скалпа.

ГРИЖА ЗА КОСАТА И ХИГИЕНА : Коса с мазен скалп се препоръчва да се мие на 2 или 3 дни като трябва да се фокусирате върху измиването на косата , а не на скалпа. Не втривайте и не масажирайте скалпа, ако можете. Миенете на косата всеки ден няма да реши проблема с мазната коса дори ще го влоши. Избирайте нежни шампоани с неутрално Ph.  

Препоръчително е да се използват специализирани шампоани против мазен скалп или против пърхот .Тези специализирани шампоани съдържат специални съставки като Бяла глина, лайм, масло от чаено дърво и т.н които имат изключително благоприятно действие и спомагат да се намали омазняването. ЗА предпочитане е използването на Без сулфатни шампоани, колкото по малко вредни съставки съдържат толкова по добре. Не прекалявайте със стилизиращите продукти. Не използвайте, балсами , маски или масла за коса, защото те ще омазнят допълнително .Измивайте добре шампоана, за да избегнете раздразнение. Използвайте хладка вода за изплакване, най-добре с телесна температура. Не използвайте горещ въздух при изсушаване. Между измиванията можете да намалите омазняването на косата като използвате сух шампоан .Внимавайте със сресването. Сресвайте внимателно, така че да не разнесете омазняването и да не дразните скалпа и винаги дезинфекцирайте и почиствайте четката или гребена си.

Бързо решение

Между измиванията можете да намалите омазняването на косата като нанасяте сух шампоан, но не прекалявайте с него !