Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Най-честите проблеми със скалпа

Макар, че ефектът е видим на косата, всичко се случва на нивото на скалп.

#Раздразнен скалп
Много хора се оплакват от боцкане, сърбеж, дискомфорт, затопляне и даже от зачервяване. Предизвикващите фактори могат да бъдат топлина, студ, замърсяване, емоции, сух или влажен въздух, водата и шампоаните. Раздразненият скалп всъщност е нарушено кожно равновесие, свързано с поредица от физиологични разстройства. Стресът или използването на класически шампоан, съдържащ дразнители (химически детергенти или други трудно поносими съставки), може да сложи началото на подобни разстройства. Тази агресия спрямо скалпа уврежда хидролипидния филм и дестабилизира кожната бариера. В резултат на това, водата се изпарява по-лесно, кожата се изсушава и позволява да проникнат дразнители, които са в основата на клиничните признаци на раздразненост – сърбеж, дискомфорт, чувство на опънатост.
РЕШЕНИЕТО : Използвайте леки шампоани без сулфати , без парабени специално за чувствителен скалп, както и серум за раздразнен и чувствителен скалп който успокоява и тонизира скалпа.

#Мазен #скалп - мазна коса.
Те са тежки, нямат обем и обикновено лъщят, особено в корените. Зад това се крие хиперсеборея, за която има многобройни причини.Една от тях се намира точно под скалпа във фоликула на всеки косъм. Мастните жлези играят важна роля за поддържането на кожата и косата хидратирана и защитена. Тези жлези се срещат по цялото тяло с изключение на ръцете и стъпалата на краката. Излишъкът от себум се натрупва в корените и това придава този „мазно лъщящ“ вид. Тежка и права, косата често се дели на кичури и изглежда мръсна, тъй като себумът хваща праха от въздуха и той прониква лесно в косата.
Една от най-големите грешки, които хората с мазна коса правят е да мият косата си възможно най-често, за да се отърват от омазняването на косата и да почистят скалпа.Но така положението може да се усложни. 
РЕШЕНИЕТО: Коса с мазен скалп се препоръчва да се мие на 2 или 3 ден след измиване като трябва да се фокусирате върху измиването на косата , а не на скалпа. Не втривайте и не масажирайте скалпа, ако можете. Избирайте нежни шампоани с неутрално Ph. Не използвайте, балсами , маски или масла за коса, защото те ще омазнят допълнително .Измивайте добре шампоана, за да избегнете раздразнение. Използвайте хладка вода за изплакване, най-добре с телесна температура.Между измиванията можете да намалите омазняването на косата като нанасяте сух шампоан.
#Храненето има ключово значение
Хидратирайте, хидратирайте, хидратирайте! Повечето хора не приемат достатъчно течности. Уверете се, че пиете много вода, за да запазите кожата и скалпа си хидратирани и здрави. Запомнете: сухият скалп произвежда повече себум.

Яжте зеленчуци. Балансираното хранене с много зеленчуци и пълнозърнести храни ще ви снабди с витамините и минералите, от които тялото се нуждае.

Изследванията показват, че приемането на много мазни храни и бързи храни увеличава възможността за поява на мазна коса. Но и другият краен вариант – да не приемате никакви мазнини също не е решение. Нашите тела се нуждаят от ненаситени мастни киселини, за да функционират нормално. Така че балансът отново е най-важното. Включете ненаситени мастни киселини в храненето си. Ядките, зехтинът, някои видове риба и някои плодове са изключително богати на такива.

Спортувайте! Не се притеснявайте да се задъхате или сърцебиенето ви да се учести. Напротив! Редовната спортна активност подобрява кръвообращението, а когато до клетките достига повече кислород се подобрява общото състояние на тялото, а това включва и здравето на скалпа.
#Сух скалп - суха коса
Тук е обратното. Сухата коса е крехка, лесно се чупи, крайчетата цъфтят, трудно се разресва и не се поддава на прическа. Сухият косъм се дължи на сухия скалп. Липсата на себум може да бъде вродена, при хората, които секретират по природа малко количество себум или придобита, когато сухотата е свързана с външна намеса: слънце, вятър, замърсяване, солена морска вода, къпане в басейн, сешоар с четка или твърде често изправяне на косата, боядисване и трайно къдрене...Във всички случаи кожната бариера не изпълнява вече своята роля, увеличава се загубата на вода, косата се изсушава, става лесно чуплива и грапава. При липса на вода, косата е чувствителна на статично електричество и трудно се сресва
Избягване на условията за сух скалп
Има много фактори, които могат а причинят условия за сух скалп. Скалпът е изложен на много различни влияния. Сух, затоплен въздух на закрито е, разбира се, най-честата причина на сухотата. Прекомерната топлина от сешоар или пък честото миене също не са добри за скалпа. Освен всичко това, има и хиляди стилиращи продукти, които биха могли да не бъдат подходящи за вашия скалп.
Сухият раздразнен скалп е предразположен към появата на пърхот. Идва момент, в който раздразнението на скалпа е толкова силно, че се произвеждат нови и нови клетки. От това се натрупва голям брой мъртви клетки по повърхността на скалпа, който се струпва на места, по този начин появявайки се пърхот. Видимите люспи пърхот създават неприятна гледка по раменете и в зоната на шията. Люспите пърхот са силно забележими, особено върху тъмно облекло.
РЕШЕНИЕТО: ХИДРАТИРАЙТЕ
Сбогувайте се със сухия си скалп
Използвайки подходящи и меки продукти за грижа за косата, обикновено помага за възстановяването на първоначалния баланс при сухия скалп и подтискането на появата на пърхот. Доста подходящи са продуктите за грижа за косата, които помагат за нейното хидратиране. Меките продукти не вредят на скалпа, а добавената хидратация помага за възстановяването на скалповата преграда. Много подходящи са балансираните, координирани системи за грижа за косата, които съдържат меки шампоани и балсами, както и таргетираните продукти, като серума за чувствителен скалп. В случай, че скалпът ви е сух, вие не трябва да си миете косата по-често от необходимото и не трябва да използвате силна топлина при стилиране или сушене. Най-добрите съвети за сух скалп са: бъдете нежни с косата си, осигурявайте й редовно хидратиране, осигурявайте защита за скалпа, и внимателно подбирайте правилните продукти за вашата грижа за косата.