Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

ПОЯВА НА ПЪРХОТ

Причини за появата на пърхот

Сухата кожа е една от основните причини за поява на пърхот. Люспите кожа, които се образуват обикновено са с по-малки размери и не са омазнени, както могат да бъдат при други причини. Обикновено пациентите се оплакват от сухота на кожата и в други области на тялото като ръцете и краката например.

  • Раздразнена мазна кожа

Състоянието, което се характеризира с раздразнена и мазна кожа е известно като Себореен дерматит и той се съпровожда от мазна зачервена кожа и образуване на жълтеникави мазни люспи кожа по скалпа.

  • Недостатъчно често миене на косата

Ако не миете достатъчно често косата си мъртвите клетки, които се образуват и натрупаното омазняване на косата могат да спомогнат за появата на пърхот.

  • Чувствителност на кожата към продукти за грижа за косата – контактен дерматит

Понякога чувствителността на кожата на главата към някои от съставките, които се съдържат в продуктите за грижа за косата могат да причинят зачервяване, сърбеж и лющене на кожата на главата. Честото миене на косата и използването на много стилизиращи продукти също могат да раздразнят кожата и да причинят пърхот.

Как се лекува пърхотът?

Обикновено състоянието е лечимо, но е нужно пациентите да са търпеливи и да са постоянни в прилагането на предписаните продукти. Трябва да се закупят шампоани, специално създадени за справяне с пърхота. За съжаление шампоаните се различават помежду си и може да ви отнеме време преди да откриете шампоана, който е подходящ за вас..
НАЙ0 ЕФЕКТИВНИТЕ СЪСТАВКИ ПРОТИВ ПЪРХОТ
Катран
Счита се, че едно от най-успешните средства срещу пърхот е брезовият катран. Този продукт антисептично действие и добре балансира функциите на мастните жлези. Продуктите за фигиена с брезов катран намаляват омазняването, подсушват и подобряват състоянието на скалпа, ускоряват изчистването на мазния пърхот. Катранът е съставка която Действа срещу псориазис, себореен дерматит и пърхот.
Климбазол

Лекарственият компонент климбазол е предназначен за лечение при гъбични инфекции; 

Препоръчван е в случаите, когато причина за пърхот е гъбична зараза.С “Климбазол” се действа при тежки случаи на пърхот, себореен дерматит по скалпа или разноцветен лишей

Цинк пиритион

Мoжe би нaй-чecтo yпoтpeбявaнaтa cъcтaвĸa пpoтив пъpxoт, цинĸ пиpитиoнът e мнoгo eфeĸтивeн cpeщy ceбopeeeн дepмaтит и пъpxoт. Той e фyнгиcтaтиĸ – cпиpa paзвитиeтo нa гъбичĸитe, oттaм и нaмaлявa пpoизвoдcтвoтo нa oлeинoвa ĸиceлинa, пpeдизвиĸвaщa пъpxoт. Дeйcтвa, ĸaтo блoĸиpa пpoтoннaтa пoмпa нa гъбичнaтa ĸлeтĸa и paзpyшaвa нeйнaтa мeмбpaнa.

Селениев сулфид (selenium sulfide) - това намалява производството на мазнини от жлезите на скалпа. Селенът е важен микроелемент, известен със своята антиоксидантна активност,

Кетоконазол (ketoconazole -най-често в концентрация 2%) – известен е в медицината с широкоспектърното си действие при лечение и профилактика на себореен дерматит, пърхот, разноцветен лишей и други гъбични заболявания на кожата. Механизмът на действие на кетоконазол е изследван многократно и задълбочено. Проучвания на действието му срещу различни видове гъбички показва, че кетоконазол разрушава клетъчната стена на гъбичката, което води до нейното унищожени

Освен употребата на специални шампоани може да направите някои промени в начина си на живот, които да ви предпазят от повторната му поява:

  • намалете нивата на стреса – стресът намалява защитните ви сили и ви прави по-податливи на различни заболявания и включително на развитието на пърхот.
  • намалете употребата на стилизиращи продукти
  • хранете се здравословно – за предпазване от пърхот е нужно в диетата ви да се съдържат достатъчни количества цинк и витамини от групата Б.

Кои са основните грешки, които се допускат при лечението на пърхота?

Според мен основната грешка, която се допуска, е в начина на употреба на противопърхотните шампоани!

Важно е да се знае, че те не трябва да се използват повече от 2 пъти седмично !

И всяко намазване трябва да е “двойно” т.е. след първото намазване, шампоанът се отмива веднага. И след това се нанася втори път, като се оставя с 5-6 минути  и след това се отмива. Друг проблем е бързата резистентност на гъбичката Malassezia!  Това обяснява защо в началото пациентите са доволни от даден шампоан, но след няколко месеца, вече не са. Този проблем може да се избегне, като се използват в началото шампоани с по-висок процент активна съставка, а след няколко седмици, се  премине към по-нисък процент. Така, вероятността за появата на резистентносте минимална! За лечение на пърхот са необходими от 4-6 седмици .!