Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

От какъв шампоан се нуждае косата ни ?

Обикновената грижа за косата минава през измиване, сапунисване, разпенване, изплакване и изсушаване, което е нормално да се случи от един до няколко пъти седмично. Въпреки това, косата не всеки път изглежда достатъчно здрава, блестяща и обемна. Една от причините за това може да бъде видът на използвания шампоан, и то не само неговите качества и съставки, но и дали е подходящ за съответния тип коса.

Всеки един шампоан съдържа известно количество почистващи съставки и кондиционер, като съотношението на съставките варира при различните видове шампоани. Почистващите съставки спомагат за изчистването на прах,  мръсотия и мазнина, натрупали се в косата и скалпа, а кондиционерните – за по-бързо и лесно разресване, като придават по-лек и мек вид на космите.

Основната цел на шампоаните е винаги да измиват косата заедно със скалпа, поради тази причина във формулите им са включени основни компоненти за бързо, качествено и ефективно отмиване. Именно почистващите свойства на тези съставки действително определят качеството на продукта. Например шампоаните, създадени за мазна коса, не са подобни като съдържание с тези за суха. Почти всички съвременни шампоани се състоят от синтетични компоненти, наречени повърхностно активни вещества.

През последните десетилетия козметичната индустрия напредна много и към настоящия момент се произвеждат и предлагат на пазара различни видове шампоани, които имат различни свойства и не изпълняват само и единствено основната си цел – да почистят. В допълнение, те могат да придават обем, блясък и мекота на косата, да поддържат цвета, да съдържат вещества, щадящи скалпа или съставки с противовъзпалителен ефект. Тези видове шампоани в допълнение съдържат и кондиционер. Независимо от това, трябва да се отбележи, че ефектът на кондиционера е значително по-слаб в сравнение с този на закупения отделно от шампоана балсам.

Шампоаните съдържат и добавки с други предназначения. Така например в шампоаните за суха коса са включени овлажнители. Такива овлажнители могат да бъдат растителни екстракти, пантенол, глицерин, сорбитол и т.н. Слънцезащитни добавки помагат за предпазване на косата от силните ултравиолетови лъчи. А продуктите за измиване на коса с добавени полимери, предпазват от топлинно нараняване (например, използването на сешоар) като абсорбират топлината. Шампоаните често могат да включват в състава си и биологични компоненти – растителни екстракти, витамини и минерали. Някои от популярните вещества са органични масла (репей, кастор, жожоба заедно с авокадо, ланолин). Маслата спомагат за укрепването на косъма, спират косопада и стимулират растежа на косата.

Изборът на шампоан, подходящ за определения тип коса, не винаги може да е лесен. Понякога минават месеци преди да се подбере оптималният продукт, който не само щади скалпа, но и спомага за заздравяване на косъма, придаване на обем и бляскав вид на косата, както и грижа за скалпа. Лутането и пробването на нови и нови формули става изморително и досадно. Поради тази причина съветвам да се следват няколко стъпки при избирането на точния продукт за коса:

  1. Опознаване на косата и начина, по който тя реагира в различни условия – слънце, вятър, температури, замърсен въздух. Това улеснява избора на най-добрия шампоан за косата. Здравето на скалпа играе важна роля при избора на правилния шампоан. Видът на кожата на скалпа и тази на тялото са едни и същи – ако тази на тялото е суха, значи на скалпа също ще бъде такава. При затруднения може да се потърси помощта на специалист по дерматология, като да идентифицира типа коса и да препоръча най-добрите шампоани.
  2. Мазна коса – Завишените количества себум, произвеждани от кожата, са основна причина за появата на пърхот. Препоръчително е да се избягват шампоани с хидратиращ, овлажняващ и изглаждащ ефект. Те добавят прекалено много влага към вече масления скалп. Необходимо е да се потърсят продукти, предлагащи обем, укрепване или балансиране. Този тип козметика за коса съдържа по-малко овлажняващи съставки и са по-ефективни при премахване на излишното омазняване. В по-тежките случаи косата може да се третира с шампоан против пърхот, който съдържа кетоконазол, селенов сулфид или цинк.
  3. Боядисана коса – препоръчително е да се използва съответния тип, чиито компоненти са консерванти, специално добавени за подхранване, придаване на сила и блясък на цвета.
  4. За коса с изтънял косъм е добре да се използват шампоани с изразено съдържание на почистващи съставки и вещества, укрепващи здравината на косъма. Подходящи са продуктите, придаващи обем.
  5. Гъста коса – Гъстата и здрава коса е склонна да събира повече мръсотия и да се замърсява много по-бързо. Препоръчва се използването на шампоан, който съдържа равномерно разпределено количество съставки за почистване и балсам за лесно разрестване, омекване и същевременно запазване на обема.
  6. Сухата коса – редно е да се използват специално формулирани шампоани, които насърчават овлажняването, хидратацията и са полезни за сухия скалп. Косата се нуждае от шампоан, богат на етерични масла. Най-добрите шампоани са тези, които съдържат кокосово масло, масло от гроздови семки, авокадово масло и арганово масло. Шампоани, съдържащи ниоксин, са отлична инвестиция и спомагат за разрешаването на умерени до тежки проблеми със сухия скалп. Съветвам да се избягват продукти, които съдържат сулфати.
  7. Къдравата коса е най-трудна за поддържане. Този тип коса изисква шампоан, който е богат на протеини, тъй като трябва да е в състояние да осигури дълбоко подхранване на корените и мекота – за по-лесно разресване.

Изборът на шампоан зависи и от честотата, с която ще се използва – тези, които се използват често, трябва да бъдат по-леки и по-слаби. Ефектът им трае за кратък период от време. Шампоаните, които се използват веднъж или два пъти седмично, са по-силни и могат да увредят косата, ако се използват често. За това трябва да се проверят и съставките, които са добавени в шампоана. Не бива да се подхожда лековерно към даден продукт, само защото е създаден от известна компания или носи името на известна марка. В определени случаи шампоаните може да съдържат съставки, които провокират алергични реакции. Например, хората с алергия към ядки или яйца, не бива да използват козметика, в чиито състав има наличие на тези съставки.

Шампоаните, съдържащи билкови продукти като екстракт от алое вера, зелен чай или масло от жожоба, са подходящи за косата. Те помагат за запазване на блясъка, подхранват и укрепват косъм.