Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

СТОП на Немирната, хвърчаща и наелектризирана коса !

Много са причините за хвърчащата наелектризирана коса, но една от основните е че тя е суха и има дефицит на хидратация . Най-външният слой на косата е кутикулата – под микроскоп прилича на наредените на покрива керемиди. Основната им цел е да предпазват сърцето на косъма и би трябвало да лежат неподвижно, което придава гладкия вид на косата. Липсата на влага, стилизирането с топлинни уреди и химическото увреждане са причина тези керемиди( плочици) да се разрошат и да предизвикат това, което наричаме хвърчаща коса.

Наелектризирана коса – кои са причините?

Преди да разберете какво може би кара косата ви да се наелектризира, е добре да знаете коя е основната причина. Наелектризирането възниква поради липса на хидратация на косата. Това кара косъмчетата да търсят влага във въздуха, поради което влажното време често влошава нещата. В допълнение на климатичните условия и липсата на влага в косата, има редица фактори които могат да оставят косата ви все по-склонна към наелектризиране. Вижте кои са те:

  1. Миете косата си с прекалено гореща вода

Горещия душ по време на баня може би е много релаксиращ, но определено не правите услуга на косата си (и на кожата си, също). Миенето на косата с много топла вода може да отнеме натуралните масла, които се съдържат в структурата й и я поддържат хидратирана и блестяща. След като вече знаете, че дехидратираната коса е склонна към наелектризиране, би било мъдро да избягвате всяко нещо, което би могло да премахне натуралните масла, от които косата ви отчаяно се нуждае.

РЕШЕНИЕ: Започнете да миете косата си с по-хладка вода и се опитайте да си вземете по-кратък душ. Използвайте овлажняващи продукти(хидратиращи) безсулфатни шампоани, балсами и маски за коса.

  1. Оформяте прическата си с преси и маши всеки ден

Съжаляваме, че ние сме тези, които трябва да ви го кажат, но ежедневното третиране на косата с топлинни уреди сериозно уврежда косата, изсушава я и води до наелектризиране.

РЕШЕНИЕ: Без значение дали използвате сешоар, маша или преса, определено трябва да ги изхвърлите от арсенала си с пособия са оформяне на прическа или най-малкото да сведете употребата им до минимум. Винаги използвайте уредите с минимална настройка на градусите и нанасяйте продукт предпазващ от топлинна обработка преди да започнете стилизирането на косата.

  1. Миете косата си всеки ден

Не е тайна, че сулфатните шампоани могат сериозно да увредят баланса на косата ви, правейки я суха, чуплива и наелектризирана. Също така, не забравяйте, че формулите на всички шампоани са различни и е много вероятно вие да сте избрали продукт, който изсушава косата ви прекалено много.

РЕШЕНИЕ:Вместо да миете косата си всеки ден започнете да се придържате към график, в който миете косата си 2-3 пъти седмично, в зависимост от типа на косата ви. Изберете хидратиращ шампоан и балсам, който да овлажнят косата и да предотвратят наелектризирането. Допълнителната хидратация може да помогне при уплътняването на всяко косъмче, така че косата да стане по-малко поддатлива на наелектризиране.

  1. Връхчетата на косата ви са увредени

Имате крехки, чупливи и заплитащи се краища на косата? Увредената коса е изключително склонна към наелектризиране. Плюс това, колкото по-дълго време не се погрижите за увредените краища, толкова по-вероятно е косата да започне да се уврежда още повече по дължината нагоре.

РЕШЕНИЕ:Подстригвайте връхчетата на косата си на всеки 4-6 месеца за да може постоянно да я поддържате в нейната най-добра форма. Започнете да използвате масло за краищата на косата. Нанасянето на масла за коса е най-естественият вариант. Тези, които съответстват на състоянието на вашата коса, вършат множество задачи едновременно: не само правят косата гладка и предотвратяват хвърчащите кичури, но и я подхранват . Можете да ги нанасяте върху суха или мокра коса или да ги добавите към други продукти. Леките и бързо абсорбиращи се масла могат да се използват за краищата на косата и така да предотвратят цъфтенето и изсушаването.

  1. Подсушавате косата си с прекалено груба кърпа

Подсушаването на косата след баня с кърпя, която има прекалено релефна повърхност може да дехидратира косата, което отново води до наелектризиране. Ако косата ви е къдрава, това подсушаване може да деформира естествената форма на къдриците ви.

РЕШЕНИЕ:Купете си микрофибърна кърпа, с която да подсушавате косата си. Това ще намали наелектризирането и ще намали увреждането на косата причинено от неправилно изсушаване.